SON SAYI : Amme İdaresi Dergisi
SAYI : 51
TARİH : 2018
2002 genel seçimleri, mevcut partilerin tümünün büyük ölçüde zayıflamasına yol açmıştır ve Türk politikası için bir dönüm noktası olma niteliği kazanmıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldikten sonra Türkiye'yi yeni bir dönüşüm sürecine sok-muştur. Terazinin diğer kefesinde ise seçimlerden nispeten başarıyla çıkan tek muhale-fet partisi vardır: CHP. İzleyen on yıl içinde partiler arası güç dengesinde bir değişim gerçekleşmemiştir. Bu makale, 1950'lerden bu yana CHP'nin seçim ortamını birikimli düzeyde (aggregate level) analiz ederek, partinin ve merkez solun politik dinamiklerini incelemekte ve bu yolla bir çok bilimsel yayında ortaya atılmış savların geçerliliğini is-tatistiksel regresyon analizleriyle test etmektedir. Ayrıca makalede, günümüzde geçerli olan egemen iki partili modelin yeniden tasarımlanmasına ilişkin sorulara yanıtlar aranmaktadır.
MAKALELER
Eğitim Yönetiminde Olgu-Değer Sorunsalına İlişkin Görüşlerin Değerlendirilmesi
Bu çalışmanın amacı eğitim yönetiminde epistemolojik bağlamda süregelen olgu-değer problemine ilişkin görüşlerin tasnif edilerek değerlendirilmesidir. Bu kapsamda öncelikli olarak olgu ve değere ilişkin tartışmaların bilim felsefesi ve yönetim bilimindeki görünümleri incelenmiştir. Literatür taramasında değer konusunu bilim dışı tutan mantıksal ampirizmin yirminci yüzyılın ilk yarısından itibaren sosyal bilimleri kuşatan hâkim bilim felsefesi haline geldiği gözlenmiştir. Özgünleşme ve bilimleşme iddiası taşıyan eğitim yönetiminin de 1950'li yıllardan itibaren mantıksal ampirizmi temel alarak, değer alanını inceleme dışı tuttuğu anlaşılmıştır. İzleyen yıllarda eğitim yönetimi alanında mantıksal ampirizme yönelik radikal eleştirilerin yoğunluk kazandığı ve olgu-değer probleminin epistemolojik bağlamda alanın yaygın tartışma konularından biri haline geldiği genel sonucuna ulaşılmıştır.
-
Yazarlar : Murat ÖZDEMİR
Sayfa No : 18
Anahtar Kelimeler : O l g u , d e ğ e r , m a n t ı k s a l a m p i r i z m , e ğ i t i m y ö n e t i m i , e p i s t e m o l o j i
Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Cuma Tatili
Cuma, sanılabileceğinin aksine, İslamî kimliğe sahip Osmanlı Devleti'nin geleneksel tatil günlerinden biri değildir. İslam dininde haftalık tatil konusunda herhangi bir şer'i düzenleme getirilmemiştir. Bu makalede, XIX. yüzyılın ilk yarısında bürokratik bir devletin inşa sürecinde ortaya çıkan cuma tatilinin, iş yükü artan memurların istirahat ihtiyacını karşılamaya dönük modern bir idarî düzenleme olduğu, II. Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e uzanan sürede ise millî bir nitelik kazanarak, ulus devlet oluşumunun seküler olgularından biri haline geldiğinin altı çizilmektedir.
-
Yazarlar : Demo Ahmet ASLAN, Hakan YAŞAR
Sayfa No : 26
Anahtar Kelimeler : M i l l î t a t i l , c u m a , O s m a n l ı M ü s l ü m a n l ı ğ ı , u l u s d e v l e t , \ n g a y r i m ü s l i m l e r
Paradoksal Liderlik Modeli
Bu çalışmanın amacı liderliğin aydınlık ve karanlık yüzlerini bütünsel bir anlayışla açıklayan yeni bir kuramsal model geliştirmek ve böylece liderlik kuramlarının ışığında liderlik fenomenine yeni bir bakış açısı kazandırarak bir tartışma alanı oluşturmaktır. Bu bağlamda mevcut liderlik kuramlarının varsayımları incelenmiş ve lider üye etkileşim kuramından istifade edilerek yeni bir kuramsal liderlik modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen yeni model bir liderin karanlık ve aydınlık davranışlarını bütünsel bir yaklaşımla açıkladığı için paradoksal liderlik modeli olarak tanımlanmıştır. Paradoksal liderlik modeli ile sağlanan kuramsal ve uygulamaya dönük katkılar ile birlikte gelecekte yapılacak çalışmalara nasıl bir yön verilebileceği ve yeni pencereler açılabileceği değerlendirilmiştir.
-
Yazarlar : Ufuk BAŞAR, H. Nejat BASIM
Sayfa No : 34
Anahtar Kelimeler : L i d e r l i k k u r a m l a r ı , a y d ı n l ı k l i d e r l i k , k a r a n l ı k l i d e r l i k , p a r a d o k s a l l i d e r l i k m o d e l i
Özel Askeri Şirketlerin Savunma Politikaları Açısından İncelenmesi
Bu çalışmada hem gelişmiş hem de başarısız devletler tarafından milli orduların bazı işlevlerini yerine getirmeleri için kullanılan özel askeri şirketler (ÖAŞ'ler) incelenmiştir. ÖAŞ'ler olgusu, genelde özel sektör ile kamu sektörünün, özelde de özelleştirmenin ve piyasalaştırmanın sınırlarını tartışmaya açmakta ve yeniden tanımlamaktadır. Bu çerçevede, ilk olarak çalışmanın dayandığı kuramsal altyapıyı açıklamak amacıyla yeni kamu işletmeciliği ve yönetişim yaklaşımlarına değinilmiştir. Sonrasında, ÖAŞ'ler siyasi maliyet, ulusal güvenlik ve yasallık ölçütleri açısından değerlendirilmiştir. Son olarak, Türkiye'de ÖAŞ'lerin gelişimi ve bu yeni konunun idari ve yasal açılardan düzenlenmesi konularında inceleme ve önerilerde bulunulmuştur.
-
Yazarlar : Mete YILDIZ, Alper EKMEKÇİOĞLU
Sayfa No : 34
Anahtar Kelimeler : Ö z e l a s k e r i ş i r k e t l e r , k a m u p o l i t i k a s ı , p a r a l ı a s k e r l e r , s a v u n m a \ n p o l i t i k a l a r ı
Türkiye'de Kamusal Aktörler Olarak Sivil Toplum Örgütlerinin Bilgi ve İletişim\nTeknolojilerini Kullanımı
Sivil toplum örgütleri bazı kamusal rollere sahiptir. Bu roller yerel, bölgesel ve küresel düzeyde kamusal aktörlerle iletişim kurmak, kaynak bulmak, kamuoyunu etkilemek, kamusal kültürü geliştirmek ve karar alma süreçlerini yönlendirmektir. İnternet ve sosyal medya platformları sivil toplum kuruluşlarının kamusal rollerini gerçekleştirme ve kurumsal kapasitelerini geliştirme sürecinde iletişim ve etkileşim olanaklarıyla önemli katkılar sağlayabilir. Bu olanaklardan faydalanmak için sivil toplum kuruluşlarının bilişim teknolojilerine erişebilmeleri ve faaliyetlerinde kullanmak üzere bilişim teknolojilerine ilişkin belirli bir strateji geliştirmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada sivil toplum örgütlerinin bilişim teknolojilerine erişim düzeyleri, faaliyetlerinde bilişim teknolojilerinin işlevlerini kullanım düzeyleri ve bu teknolojilerin kullanımına ilişkin yaklaşımları incelenmektedir.
-
Yazarlar : Kamil DEMİRHAN, Hilal ONUR İNCE
Sayfa No : 28
Anahtar Kelimeler : S i v i l t o p l u m ö r g ü t l e r i , b i l i ş i m t e k n o l o j i l e r i , s o s y a l m e d y a , v a t a n d a ş k a t ı l ı m ı , T ü r k i y e
Günümüz Örgütleri İçin Yetenek Yönetimi Modeli Önerisi: Devşirme Sistemi
Bu çalışmada öncelikle yetenek yönetimi kavramsal açıdan ele alınmış, daha sonra Osmanlı Devleti yönetiminde insan yetiştirme uygulaması olarak devşirme sisteminin temel öğeleri ve geliştirme sürecinin aşamaları belirlenmiştir. Yöntem olarak, kavramsal içerik analizi ile, değişik yıllarda ve değişik bölgelerdeki uygulamaların benzerlik ve farklılıklarının sistematik bir yapı ortaya çıkarıp çıkarmadığına bakılmış ve bu bilgiler dizgesel olarak devşirme sistemi modeli haline getirilmiştir. Nihayet söz konusu model, yetenek yönetimi açısından günümüz örgütleri ile bağlantı kurulup, alınabilecek dersler açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı benzerlik ve farklılıkları saptamanın ötesinde yönetsel uygulamalardaki süreklilik bağını kurmak ve yararlı olabilecek kimi yönetsel uygulamaların günümüz örgütlerine taşınmasını sağlayacak bir model önermektir.
-
Yazarlar : Osman BAYRAKTAR, Nihat ALAYOĞLU
Sayfa No : 32
Anahtar Kelimeler : Y e t e n e k y ö n e t i m i , d e v ş i r m e s i s t e m i , E n d e r u n M e k t e b i
Rekabet Kurumu'nun Etkinliğinin \nÖlçülmesi: Veri Zarflama Analizi Uygulaması
Ülkelerin rekabet politikalarının belirlenmesinde en önemli rolü rekabet otoriteleri oynamaktadır. Türkiye'de Rekabet Kurumu, piyasalarda rekabetin tesisi ve izlenmesi konusunda yetkilendirilmiş düzenleyici otoritedir. Rekabet otoritelerinin performanslarının ölçümlenmesi, daha iyi rekabet politikalarının tasarlanması bakımından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, parametrik olmayan etkinlik ölçümü metodu olan Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemi kullanılarak, Rekabet Kurumu'nun etkinliği diğer ülke rekabet otoritelerinin performansları ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sonuçlar, 2015 ve 2016 yıllarında Rekabet Kurumu'nun diğer ülke otoritelerine kıyasla düşük bir etkinlikle faaliyet gösterdiğine işaret etmektedir. Kurum'un bu düşük performansının nedenlerinden birisinin, 2015 yılında Kurum'da yaşanan yönetimsel problemler olduğu anlaşılmaktadır. Şayet Kurum yeterince izlenmez ve desteklenmez ise, benzer yönetimsel ve performans sorunlarının önümüzdeki dönemlerde de çıkma ihtimali kuvvetle muhtemeldir. 2015 yılındaki yönetimsel problemlere ilave olarak, Kurum'un düşük performansının diğer nedenleri tespit edilmiş ve bunları ortadan kaldırmak için bazı politika önerilerinde bulunulmuştur.
-
Yazarlar : Aydın ÇELEN, Başak DALGIÇ, Aybars İlter ÖZESKİCİ
Sayfa No : 32
Anahtar Kelimeler : R e k a b e t , r e k a b e t o t o r i t e l e r i n i n e t k i n l i ğ i , v e r i z a r f l a m a a n a l i z i
Üniversite Eğitim ve Araştırma \nHastane Döner Sermayelerinin Mali \nPerformansı ve Risk Alanları
Döner sermayeli işletmeler mali yönetim sistemimiz ve kurumsal performans üzerindeki etkileri nedeniyle kamu maliyesi açısından önemli kurumsal yapılar haline gelmiştir. Çalışmamızda 42 üniversite döner sermaye hastanesinin gelir, gider, borç yapısı 2009-2015 dönemi için panel veri analiziyle incelenmektedir. Analiz sonuçları döner sermaye gelir ve gider yapısındaki değişimin, döner sermaye açıkları ve borçları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Üniversite döner sermayelerinde hizmet sunumu sürecinde gelirlerdeki artış yanında harcama yönetimini iyileştirmeye yönelik olmak üzere atılacak somut adımlar mali performansın iyileşmesine neden olacaktır. Mali yönetimin hastanelerde disiplinler arası çalışmalarla etkinlik odaklı olmak üzere iyileştirilmesi ve iç kontrol sisteminin kurumsallaşması mali performansın iyileşmesi ve sürdürülebilirlik açısından kaçınılmaz görülmektedir.
-
Yazarlar : Hakkı Hakan YILMAZ, Pelin VAROL İYİDOĞAN, Eda BALIKÇIOĞLU
Sayfa No : 30
Anahtar Kelimeler : D ö n e r s e r m a y e l e r , ü n i v e r s i t e h a s t a n e l e r i , m a l i p e r f o r m a n s ,